Mandelboller/svenske fastelavnsboller

Mandelboller

For mange år siden havde jeg en opskrift på mandelboller, den var helt vidunderlig og ungerne var helt vilde med disse fantastiske boller. Opskriften forsvandt, vi ledte og ledte og talte om hvor den dog kunne være blevet af.

Ved en tilfældighed faldt jeg over disse boller på en blok der hedder Valdemarsro.dk som jeg tit kikker på, her hedder bollerne Semlor og er svenske fastelavnsboller.

Jeg syntes de minder gevaldigt om de boller børnene og jeg lavede for snart 50 år siden, så nu får i opskriften her.

Dej:

2 dl mælk

125 g smør

25 g gær

2 æg

50 g sukker

65 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel

300-325 g hvedemel

1 vaniljestang eller ½ tsk. vaniljepulver

1 tsk kardemomme

½ tsk salt

Sammenpisket æg til pensling

Fyld:

150 g marcipan

50 g grofthakkede mandler (kan udelades)

½-1 dl mælk (eller mandellikør)

Derudover:

Piskefløde og flormelis

Rør gær ud i mælken. Smelt smør ved lav varme og rør smeltet smør og æg ud i mælk og gærblandingen.

I en ren skål røres fuldkornsmel sammen med vanilje, kardemomme, sukker og salt – rør det sammen med mælkeblandingen og rør det godt sammen. Tilsæt derefter hvedemel og ælt dejen godt sammen til den er smidig og lækker blød.

Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 30 minutter.

Form derefter 12 lige store boller og lad dem hæve i 45 minutter på en bageplade med bagepapir.

Pensl dem derefter med et sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader i cirka 15-17 minutter. Lad derefter bollerne køle af på en rist.

Når de er kølet af, skæres toppen af, som sættes til side til senere. Bunden udhules og brøddejen smuldres i en skål, hvor den blandes med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kom mælken i lidt ad gangen, det skal ikke være vådt, men cremet og lækkert.

Kom fyldet tilbage i de udhulede boller, top med flødeskum i en stor sprøjtestjernetyl, sæt låget på og sigt lidt flormelis over.

Velbekomme.