Stegte ål

Stegte ål m/ letstuvede kartofler

Ål

Nu tror jeg efterhånden det er sidste gang jeg tilbereder stegte år. Ikke fordi selve stegningen er besværlig, men kors hvor jeg ikke gider stå og rense dem indvendig. Når det er sagt, smager det selvfølgelig vidunderligt, og så er der mange penge at spare.

På en restaurant eller kro koster en omgang stegte ål ca. 368,00 kr. pr kuvert. Jeg gav 210,00 kr. for 3 bundter ål hos fiskemanden, i alt 12 stk., så jeg ”spændte hjælmen” og gik i gang.

2 personer:

1 kg ferske ål - eller så mange du kan spise

groft salt og peber

Når du har rengjort ålene, skæres de i passende stykker og kommes i en plasticpose, hvor du tilsætter et par spsk. (rug) mel og lidt rasp, salt og peber.

Ryst posen godt og lad ålen hvile i ½ time

Kom smør og lidt olie på panden og brun stykkerne godt. Læg dem i et fad og stil dem i ovnen ved ca. 150-160 grader i 15 minutter, så er de lige til at sætte på bordet med lidt citron eller hvis du syntes, agurkesalat, det fik vi på Bagenkop kro, Langeland, det tager det fede. Hvis du har mere end én pandefuld, skal du huske at smide det gamle fedtstof væk og tage noget nyt til næste omgang.

Denne metode med at stege ålen færdig i ovnen tager noget af fedtet fra ålen så den er knap så fed en spise og den bliver sprød.

Skræl kartoflerne og skær dem i tern, Kog dem ganske lidt og hæld vandet fra.

Stuvede kartofler:

1 kg kartofler

½ l mælk

40 g mel

40 g smør

salt og hvid peber

evt. muskat

Smelt smørret i en gryde og rør melet i. Bring opbagningen til kogepunktet under omrøring og spæd med mælken under omrøring, til stuvningen er glat.

Smag til med salt, hvid peber og evt. friskrevet muskat. Kog stuvningen ved svag varme i ca. 5 minutter under hyppig omrøring.

Vend kartoflerne i stuvningen og varm den godt igennem. Byd den til de sprødstegte ål. 

Husk kold øl og snaps eller kølig hvidvin, Uhmmm!

Velbekomme.