Æblesmør

Beskrivelse

Overskrift

Jeg læste for nylig en bog der hedder ”Den sidste flugt” af Tracy Chevalier. Historien er fra 1850’erne og handler om en kvinde i et lille kvækersamfund i USA. Der lavede de store mængder af æblesmør. Jeg havde aldrig hørt dette ord før, så jeg slog det op på nettet, og så der var en del opskrifter på dette. Jeg har nu lavet min egen version som smager fantastisk.

Det har ikke noget med smør at gøre, faktisk mere en slags syltetøj. Men det er også mere end det. Det rummer den syrlige friske æblesmag, den søde og dybe muscovado sukker, og de uendelige varme nuancer af stjerneanis, kanel, kardemomme, nelliker, vanilje og allehånde. En rigtig vintervarmer!

1.5 kg æbler (Belle de Boskoop er gode, men andre ikke for faste æbler kan bruges.)

1 kop vand + ½ dl æblecidereddike

8-10 Nelliker

8-10 Allehånde

2 Kardemomme kapsler

1 Stjerneanis

1 tsk stødt kanel

½-1 tsk vanilje korn eller sukker

200 g Muscovado sukker

100 g rørsukker

2 tsk havsalt

Saft og skal af 1 citron

Skær æblerne i grove stykker, med skræl og hus. Kom dem i gryden med vand og eddike og kog op under låg. Skru ned for varmen og lad dem simre i 40-45 minutter indtil de er godt udkogte. Passer det hele gennem en si, over i en ny gryde.

Rist kortvarigt nelliker, allehånde, kardemomme og stjerneanis på en tør og meget varm pande. Knus dem godt i en morter og tilsæt dem "æblemosen", sammen med kanel, vanilje og resten af ingredienserne.

Kog det hele ved svag varme i 30-45 minutter. Hæld på små steriliserede glas, så du altid kan give en smagsprøve med til vennerne.

Server på lune hjemmebagte boller med iskoldt smør, eller oven på ost. Også lækker på yoghurt og skyr.